Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-28@04:49:31 GMT

سرخی شهرها سوغات کرونایی مسافران

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۶۵۶۷۴

سرخی شهرها سوغات کرونایی مسافران

سفر در ایام نوروز ۱۴۰۰ به رغم خواهش‌های وزیر بهداشت انجام شد و وضعیت شهرها سرخ‌تر و تعداد مبتلایان افزایش یافت. سفرهایی که با دلهره جریمه همراه بود و فعالان گردشگری نیز از آن سودی نبردند.

به گزارش مشرق، برای دومین سال ایرانی‌ها تعطیلات سال نو را با کرونا گذراندند و مثل خیلی از مردم کشورهای دیگر نتوانستند در ایام تعطیلات به سفر بروند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تا روزهای آخر اسفند مشخص نبود تکلیف سفرهای نوروزی چیست.
چه شهرهایی اجازه تردد دارند و چه شهرهایی ندارند.

در اسفند ماه سال گذشته محمود واعظی گفت که سازوکار جدیدی برای تعطیلات نوروزی درنظر گرفته می‌شود تا سفرهای نوروزی مردم با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در حد امکان انجام شود و در این زمینه نباید تنها چند شهر یا چند استان هدف گردشگری باشد.

بیشتر بخوانید: کرونا در همه‌ استان‌ها به جز خوزستان صعودی شد

بر این اساس برخی تصور کردند شهرهای شمالی و جنوبی به دلیل اینکه در تعطیلات با هجوم گردشگران مواجه شده بودند، با محدودیت رو به رو شوند یا اینکه اجازه ورود به مسافران به آنها داده نشود. تا اینکه سعید نمکی وزیر بهداشت اعلام کرد که رنگ‌های شاد برای شهرها انتخاب شده است یعنی آبی و زرد و تنها ۴۰ شهر رنگ نارنجی و قرمز گرفتند.

روز ۲۵ اسفند ماه وزارت بهداشت در اطلاعیه‌ای ضمن اعلام جدول رنگ بندی شهرستان‌های نارنجی و قرمز کشور تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ بر ممنوعیت مسافرت «از» و «به» شهرهای نارنجی و قرمز تاکید کرد.

اطلاعیه‌های خودسرانه!

در این میان برخی از فرمانداران و استانداران برعکس نظر ستاد کرونا، اعلام کردند که محدودیت‌هایی برای ورود گردشگران اعمال کرده‌اند مانند استاندار هرمزگان که گفت از ورود گردشگران جلوگیری می‌شود یا اینکه حتماً باید افراد تست منفی کرونا به همراه داشته باشند. البته تمام این محدودیت‌ها برای سفر با خودروی شخصی بود. آن هم مدلی از سفر که اوایل شیوع کرونا اعلام شد ایمن ترین نوع سفر است چون به صورت خانوادگی انجام می‌شود و در فضای خودروی شخصی است و افراد لازم نیست در اتوبوس، هواپیما و یا قطاری حضور داشته باشند که فضای بسته بزرگ با افراد متعدد دارد ولی به هر حال اعلام شد، هر نوع ترددی با خودروی شخصی مشمول جریمه می‌شود.

سال ۱۴۰۰ تحویل شد و افرادی به خانه‌های شخصی خود رفتند و عده زیادی هم در خانه ماندند و دیگرانی هم بودند که سفر رفتن را برای خود مجاز دانستند. چون هم بلیت فروخته می‌شد و مراکز گردشگری باز بود و هم الزامی برای داشتن تست در هنگام ورود به استان‌ها از راههای زمینی نمی‌دیدند.

در طول ایام نوروز، تعداد ۴۰ شهر قرمز و نارنجی که از قبل اعلام شده بود تردد و سفر به آنها ممنوع است؛ به ۶۷ شهرستان رسید. وضعیت تهران هم نارنجی شد و ایرج حریرچی معاون وزارت بهداشت از اعمال محدودیت‌های تازه برای مقابله با همه گیری کرونا در این شهر خبر داد. حریرچی گفت: مسافرانی که در تهران هستند و پلاک غیربومی دارند از زمان اعلام رنگ نارنجی، ۷۲ ساعت فرصت دارند تا این شهر را ترک کنند. این هشدار به مسافران شهرهایی که به فهرست شهرهای قرمز و نارنجی پیوسته بودند نیز داده شد که باید هر چه سریع‌تر به شهرهای مبدا خود برگردند.

اعتراض به تغییر رنگ شاد شهرها

ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی نسبت به این موضوع اعتراض کرد و گفت: این دستورالعمل، مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا را ندارد و در ابتدای سال مقرر شد تا انتهای ایام نوروز ۱۴۰۰ به تعداد شهرهای قرمز و نارنجی اضافه نشود.

وی ادامه داد: ما دغدغه‌های وزارت بهداشت را درک می‌کنیم و همکاری لازم را با آنها داریم. مقرر بود دستورالعمل‌ها و پیشنهادات در جلسات ستاد ملی کرونا تصویب شود اما اخیراً شاهد برخی تغییرات در تصمیمات وزارت بهداشت هستیم ولی این دستورالعمل بی برنامگی و سردرگمی برای مردم به وجود آورده است.

تیموری به بازدید از شهرهای مختلف گردشگری در ایران رفت و از فرودگاه مهرآباد هم دیدن و در گفتگویی اعلام کرد که مسافران در واحدهای اقامتی اسکان کرده و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کرده‌اند.

اما در همین رابطه سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت نیز از کاهش ۵۸ درصدی رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کشور طی ماه‌های اخیر خبر داد و گفت که این میزان از ۳۰ مهر ۱۳۹۹ تاکنون به کمترین درصد است.

بدتر از آن خبری بود که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا بر خلاف گفته‌های معاون گردشگری اعلام کرد و گفت که بیش از ۱۵ هزار نفر علی رغم مثبت بودن تست کرونای خود و اینکه می‌دانستند بیمار هستند به مسافرت رفتند. این نشان می‌دهد که برخی از افراد اصلاً به توصیه‌ها توجهی نداشتند و سلامتی افراد دیگر نیز برایشان بی اهمیت بوده است.

وضعیت خطرناک ترکیه و مسافران مشتاق!

از آنجا که سفر به ترکیه ارزان‌ترین سفر خارجی است؛ مردم هم از فرصت تعطیلات برای رفتن به ترکیه استفاده کردند اما با شیوع ویروس کرونای جهش یافته و وضعیت قرمز ۸۵ مرکز استان در ترکیه و پروازهای مستقیم از ایران به شهرهای پرخطر، اعتراض‌ها برای سفر به شهرهای قرمز ترکیه از سوی متولیان سلامت بالا گرفت ولی همچنان تورها اجرا می‌شد و مسافران ایرانی می‌رفتند و بر می‌گشتند.

با شیوع ویروس کرونای جهش یافته و وضعیت قرمز ۸۵ مرکز استان در ترکیه و پروازهای مستقیم از ایران به شهرهای پرخطر، اعتراض‌ها برای سفر به شهرهای قرمز ترکیه از سوی متولیان سلامت بالا گرفت ولی همچنان تورها اجرا می‌شد مشاور وزیر بهداشت هم گفت که گردشگران و مسافران به این همسایه شمال غربی کشورمان می‌توانند ناقل ویروس کشنده کرونای انگلیسی به داخل کشور باشند.

با وجود چنین هشدارهایی، هیچ دستوری برای توقف این پروازها به سازمان هواپیمایی داده نشده بود. وزیر بهداشت هم به وزیر کشور در نامه‌ای نوشت: با توجه به شیوع گسترده بیماری کووید ۱۹ در کشور ترکیه با ویروس موتاسیون یافته، ضروری است حداکثر تا ۴۸ ساعت آینده به مدت یک هفته ایاب و ذهاب از طریق مرزهای هوایی و زمینی با کشور مذکور متوقف شود. بدیهی است شهروندان ایرانی که در ترکیه به سرمی برند و قصد ورود به کشور را دارند و همچنین اتباع کشور ترکیه که در ایران بوده و قصد خروج از کشور را دارند، می‌توانند با رعایت پروتکل‌های مربوطه و انجام تست پی‌سی‌آر و اطمینان از عدم آلودگی اقدام به ورود و خروج کنند.

ضمناً برای هموطنانی که از مرزهای زمینی و هوایی وارد کشور می‌شوند ایجاد قرنطینه برای موارد مشکوک یا مثبت ضروری خواهد بود. خواهشمند است دستور فرمائید استانداران محترم در این زمینه همکاری و مساعدت لازم را به عمل آورند.

افزایش آمار ترددها

در طول ایام نوروز مردم به سفر می‌رفتند و برمی گشتند. روز ۶ فروردین ماه ۷۹۸۰ نفر مبتلا به ویروس شدند و در روز ۱۲ فروردین این آمار به ۱۱ هزار و ۷۵۰ نفر رسید. تا روز ۱۲ فروردین هم ۳۲ شهرستان در وضعیت قرمز، ۸۵ شهرستان نارنجی، ۲۷۲ شهرستان زرد و ۵۹ شهرستان آبی بودند.

مسافران در شهرها تردد داشتند. حتی میزان تردد روزانه بین استانی از ۲۹ اسفند ۹۹ تا ۱۲ فروردین ۱۴۰۰ با ۱۴۴ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته رو به رو بود. مسافران تهرانی نیز به استان‌های قم، مازندران، قزوین، مرکزی و گیلان رفتند.

همانطور که وزارت بهداشت بارها اعلام کرده بود، موج دیگری از شیوع ویروس در حال انتشار بود و باز هم در روزهای آینده وضعیت بدتر خواهد شد.

سعید نمکی در یک پست اینستاگرامی نوشت: سفر و جمعیت سیال نمی‌گذارد طرح اجرا شود و بیماری نیز از نقاط گرفتار به مراکز پاک‌تر منتقل می‌شود. گفتیم اقتصاد گردشگری اهمیت دارد ولی سرمایه اجتماعی نظام سلامت و هزینه‌های شیوع مجدد بیماری و اثراتش بر اقتصاد خرد و کلان کشور نیز بی اهمیت نیست.

از آن طرف وزارت میراث فرهنگی درصدد است تا وضعیت سفرهای نوروزی را مناسب جلوه دهد. این وزارت خانه اعلام کرد که تا روز هفتم فروردین یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفرشب اقامت در مراکز اقامتی رسمی داشتیم که اگر هر فرد به‌طور متوسط سه شب اقامت داشته باشد، حدود ۴۵۰ هزار نفر طی ۱۰ روز گذشته سفر کرده‌اند.

معاون گردشگری: با سفر مسئولانه تلاش کردیم بیماری کنترل شود

معاون گردشگری کشور گفته است: مسئله مهم برای ما مدیریت بیماری کرونا است که با پیشنهاد وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تحت عنوان «سفرهای ایمن و مسئولانه» سعی کردیم این بیماری کنترل شود.

میزان اشغال هتل‌ها در شهرهای گردشگری کشور کمتر از ۴۰ درصد اعلام شد و باز هم مانند هر سال تنها کیش و مازندران بیشترین درصد اشغال هتل را داشتند مشاور جامعه هتلداران ایران هم اعلام کرد که «سیاست هتل گریزی وزارت بهداشت جواب داده است. به رغم جاده‌های شلوغ و پروازهای تکمیل و واگن‌های پر قطار؛ هتل‌ها و مراکز اقامتی مجاز که تمامی پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند؛ با درصد اشغال بسیار پایین؛ نوروز را سپری می‌کنند.»

همچنین میزان اشغال هتل‌ها در شهرهای گردشگری کشور کمتر از ۴۰ درصد اعلام شد و باز هم مانند هر سال تنها کیش و مازندران بیشترین درصد اشغال هتل را داشتند.

از سوی دیگر راهنمایان گردشگری همچنان در برگزاری تور دچار مشکل و ممانعت بودند و مراکز گردشگری در شهرهای قرمز تعطیل می‌شدند. بنابراین سفرهای نوروزی اگر چه انجام شد اما نه باب میل مسافرانش بود و نه برای فعالان این صنعت فایده‌ای داشت.

وزرا در سفر

اکنون با شروع موج دیگری از شیوع ویروس و افزایش آمار مبتلایان، این وزارتخانه باید پاسخ دهد که چطور توانسته مردم را به سمت داشتن سفرهای ایمن و مسئولانه هدایت کند؟ منتها این روزها مسئولان وزارت میراث فرهنگی فرصتی برای پاسخ دادن ندارند. آنها به همراه اعضای انجمن دفاتر خدمات مسافرتی ایران عازم سفر به کشور ونزوئلا هستند تا روابط گردشگری دو کشور را توسعه دهند. کشوری که هم اکنون مقصد سفر ایرانی‌ها نیست. گردشگران ونزوئلایی نیز به ایران نمی آیند. چند روز پیش هم سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری از ممنوعیت پرواز از ۳۲ کشور به ایران بر اساس مصوبات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا خبر داد که یکی از این کشورها ونزوئلا بود!

در کنار سفر وزیر میراث فرهنگی، معاون گردشگری نیز در شهرهای مختلف ایران سفر کرد. آذری جهرمی وزیر ارتباطات هم به سفر تفریحی و خانوادگی رفت و قبل از سفر به زادگاهش، انتشار تصویر سفر خانوادگی او به آرامگاه حافظ شیرازی، واکنش منفی کاربران را به همراه داشت. این درحالی است که وزیر بهداشت مردم را قسم می‌دهد به سفر نروند. گویا در هیأت دولت، وزرا برای التماس‌های وزیر بهداشت تره هم خورد نمی‌کند!

منبع: مهر

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا گردشگری ویروس کرونا نوروز 1400 سفرهای نوروزی سلامت سوغاتی مسافران ستاد ملی کرونا بیماری کووید سازمان هواپیمایی کشوری پروتکل های بهداشتی وزارت میراث فرهنگی سفرهای نوروزی معاون گردشگری وزارت بهداشت شهرهای قرمز وزیر بهداشت شیوع ویروس ایام نوروز اشغال هتل اعلام شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۶۵۶۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا برنامه سلامت خانواده بهتر از پزشک خانواده است؟

اجرای برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع، از سال گذشته با ۵۹ شهر کلید خورد و در ادامه بر تعداد شهرهای تحت پوشش برنامه افزوده شد.

این برنامه که وزارت بهداشت اصرار زیادی بر اجرای آن دارد، تا حدود زیادی شبیه برنامه پزشک خانواده است که گفته می‌شود برنامه سلامت خانواده جایگزین آن شده است. اما، روند اجرای برنامه سلامت خانواده در شهرهایی که کلید خورده است، نشان می‌دهد که تفاوت چندانی با برنامه پزشک خانواده ندارد. با این تفاوت که تغییراتی در ترکیب تیم مراقب سلامت به وجود آمده است.

حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در دفاع از برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع؛ معتقد است که با توجه به اهمیت مراقبت‌های بهداشتی اولیه PHC و آثار ارزشمند آن، دولت سیزدهم و وزارت بهداشت به دنبال توسعه این مدل هستند و با توجه به عدم پوشش مناسب خدمات سلامت خانواده در سطح شهرها، طرح پزشک خانواده در شهرها برای ما اهمیت دارد و متأسفانه پزشکان ما کوریکولوم درسی مناسب در این زمینه با محتوای آموزشی لازم را نداشته‌اند. لذا بهتر است مراقبان سلامت را از کارشناسان حوزه پرستاری یا مامایی در مراکز شهری داشته باشیم که بعد از دو سال طرح، آن گونه که پزشکان برنامه‌ریزی می‌کنند، قصد خداحافظی و رفتن به دوره تخصص را نداشته باشند و چنین افرادی، مسئول پیگیری و درمان ساکنان شهرها خواهند بود و followup را در حوزه درمان نیز به عهده خواهند داشت.

وزارت بهداشت مدعی است که اساس برنامه سلامت خانواده، بر این نکته قرار گرفته که هر شهروند ایرانی یک مراقب سلامت و هر خانم ایرانی نیز یک مامای مراقب داشته باشد و هر شهروند و خانواده‌اش، علاوه بر مراقب سلامت سطح اول، یک پزشک خانواده نیز داشته باشند که در صورت نیاز ارجاع به وی انجام شود و در صورت نیاز به سطوح بالاتر ارجاع داده و پیگیری‌ها صورت می‌گیرد.

در این طرح، مراقب سلامت به عنوان رکن اصلی است که می‌تواند کارشناس بهداشت یا پرستاری باشد و باید یک کارشناس مامایی نیز در ازای هر بلوک ۳۰۰۰ نفره در نظر گرفته شود و رکن دیگر این برنامه، یک پزشک خانواده با حداقل مدرک پزشکی عمومی و گذراندن آموزش‌های لازم است و در مرکز جامع سلامت دندانپزشک، کارشناسان ناظر، کارشناس سلامت روان، کارشناس تغذیه و دیگر حرفه‌های مورد نیاز نیز حضور دارند.

در سطوح اولیه ارائه خدمات سلامت، پایگاه‌های سلامت خانواده را خواهیم داشت و سپس با ظرفیت ۴ بلوک از چنین زیرمجموعه‌هایی؛ مرکز خدمات جامعه سلامت را داریم که در آن خدمات تجمیع می‌شوند و تعداد ۴۰ تا ۸۰ هزار نفر را پوشش می‌دهند و در این سطح کارشناسان بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و مدیریت سلامت هم جزو برنامه هستند.

منتقدان چه می‌گویند

محمدجواد کبیر، عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت، با عنوان این مطلب که حدود ۶۳ درصد بیمه شدگان کشور تحت پوشش تأمین اجتماعی هستند، گفت: اجرای یکپارچه این طرح به نظر می‌رسد که قابل تحقق نباشد زیرا بیمه شدگان همگانی بیمه سلامت به خوبی قابل پوشش هستند، اما بیمه تأمین اجتماعی تکلیفش روشن نیست.

وی افزود: اگر به نظام ارائه خدمت در PHC توجه کنیم، به نقش عوامل محیطی مانند سالم‌سازی آب و…، نیز پرداخته می‌شد که در شهرها قابلیت اجرا ندارد. همچنین اگر بخواهیم بر خانواده متمرکز شویم؛ باید در شهرها به اختیارات و خواسته‌های مردم هم با توجه به گستردگی انتخاب‌های آنان در مقایسه با روستا توجه کنیم.

امیدوار رضایی، عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری نیز گفت: در نظام جمهوری اسلامی باید همه اقدامات و برنامه‌ها بر اساس سیاست‌های کلی نظام باشد و از ابلاغ سیاست‌های کلی سلامت ۱۰ سال می‌گذرد و در مجمع تشخیص مصلحت روی آن کار شده و در بند ۷ این سیاست‌های کلی آمده است که قانون به صورت مصوبات مجلس یا لوایح وزارتی باید زیربنای اصلی هر برنامه‌ای باشد که تاکنون در برنامه سلامت خانواده این نکته دیده نشده است.

حسین ملک افضلی، عضو پیوسته فرهنگستان و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت گفت: باید در شهرها با توجه به سطح بالای تحصیلات مردم، برنامه را به جای مراقب محور بودن، در قالب پزشک محور بودن طراحی کنیم؛ زیرا پزشکان جایگاه والایی برای جلب اعتماد مردم در اجرای این برنامه دارند و مراقبان سلامت زیر نظر پزشکان فعالیت کنند.

وی افزود: پیشنهاد بنده تکمیل کار کارشناسی با کمک خبرگان این عرصه و داشتن صبر لازم قبل از آغاز عجولانه برنامه فعلی است که منابع را به‌هدر خواهد داد و این برنامه قرار نیست تمام مشکلات حوزه سلامت یا PHC را حل کند و باید منابع مالی و انسانی آن تأمین شود و در نگاه حداکثری باید مشکلات انباشته PHC در سنوات گذشته را با کمک آن حل کرد.

فاطمه درخشانی، عضو پیوسته و عضو شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت در بیان دیدگاه خود گفت: در این طرح به بحث پرداخت بیمه‌ها در مقایسه با دوره‌های گذشته که پزشک خانواده را اجرا می‌کردیم، کمتر توجه شده است.

وی افزود: در اجرای طرح پزشک خانواده در تجربه‌ای که ما داشتیم، مردم به پزشک عمومی اعتماد کافی نداشتند. اکنون که قرار است مراقب سلامت با مدرک کارشناسی، مسئولیت این برنامه را داشته باشد، باید ببینیم اعتماد مردم تا چه حد است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • ۱۲۷ هزار نفر عضو شورا در کشور وجود دارد
  • ارزش افزوده در شهرهای کوچک ناچیز است و باید این قانون اصلاح شود
  • نقل، سوغات معروف شهر ارومیه
  • انتقال مسافران دچار مسمومیت به بیمارستان در قم
  • ◄ تاثیر راه‌ آهن حومه و سریع در جوانی جمعیت، تجربیات کره و انگلیس
  • آیا برنامه سلامت خانواده بهتر از پزشک خانواده است؟
  • آیا برنامه سلامت خانواده قوی تر از پزشک خانواده است
  • مسمومیت اعضای یک خانواده با قارچ در روستای کوهمره سرخی
  • هوای هیچ شهری امروز در کشور آلوده نیست
  • شهرهای مختلف چگونه با امواج گرمایی مبارزه می‌کنند؟